Laat dat nieuwe parlementair jaar maar beginnen!

Vorig jaar stelde ik 25 vragen in het Brussels Hoofdstedelijk parlement. Dat komt uiteraard nog naast tussenkomsten, wetsvoorstellen en ander parlementair werk. Ik start het nieuwe parlementair jaar dus graag met een korte reflectie op het vorige. En dat was nogal een jaar!

Corona was all over the place

Het parlementair jaar startte in volle derde golf en helaas vielen er opnieuw te veel slachtoffers te betreuren. De coronacrisis is ongemeen hard en de gevolgen laten zich op alle mogelijke domeinen voelen. Ik denk dan onder andere aan mentaal welzijn, onderwijs, de horeca en de cultuursector. Ik was rapporteur van de coronacommissie (lees hier en hier meer) en maakte een lijvig verslag met meer dan 183 aanbevelingen om een volgende gezondheidscrisis beter aan te pakken, maar ook om de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken.

Het was daarnaast voor de regering niet altijd eenvoudig om te bepalen welke sanitaire maatregelen noodzakelijk waren. Daarom stelde ik bijvoorbeeld parlementaire vragen over de noodzaak van de algemene mondmaskerplicht (buiten), de organisatie van evenementen (dezelfde regels voor het hele gewest) en de toegang tot psychologische zorg.

Divestment: wie zijn best doet zal het leren!

Vorig jaar stemde het parlement voor mijn wetsvoorstel rond divestment. Dat betekent dat de Brusselse Regering beleggingen in fossiele moet stoppen. (bijvoorbeeld de pensioenfondsen)  Daarvoor stelde ik verschillende vragen aan alle Brusselse ministers en Staatssecretarissen. Er waren meerdere vragen nodig om een overzicht te krijgen van alle investeringen. The devil is in the details, dat was duidelijk.

Brussel moet een safespace zijn voor iedereen

En dat is vandaag helaas nog niet het geval. We betreurden in Brussel nog steeds slachtoffers van homofobie, racisme, seksisme en politiegeweld. Brussel moet veilig zijn voor iedereen. Daarnaast hield ik vanuit het parlement ook het welzijn van het veiligheidspersoneel in het oog.

De uitdagingen zijn groot, mijn goesting gelukkig ook!

Ik stelde afgelopen jaar ook vragen over de vergunningen voor wapenhandel en de rapportering daarover, over het daklozenbeleid, fiscaliteit… Contacteer me gerust als je er meer over wil weten.

Het werk is nog niet gedaan. Na een (deugddoende) zomerpauze is het tijd om het werk verder te zetten.

Heb je zelf een vraag over mijn werk, wil je graag iets voorstellen of wil je gewoon eens babbelen? Stuur me een bericht of spreek me aan op elke thuiswedstrijd van Union ;-).

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *